Első lépések kezdő vállalkozóknak

Mankó a zökkenőmentesebb kezdéshez

Minden kezdet nehéz, tartja a mondás, de hidd el mindig lehet sokkal nehezebb, pláne ha ezt a saját bőrödön tapasztalod, mint kezdő vállalkozó. Összeszedtem pár hasznos infót, ami segítséged lehet, ha vállalkozásra adod a fejed.

Olvasási idő: 4 perc

Először is el kell döntened, hogy milyen vállalkozási formát válassz: lehetsz egyéni vállalkozó, vagy egyszemélyes Kft, de ha valami családi bizniszben gondolkodsz, vagy társulnál valakivel, akkor BT, vagy Kft amire szükséged lehet.

Kell egy könyvelő

Az egyéni vállalkozó az egyszerűbb és legolcsóbb vállalkozási forma, legalábbis a kezdeteket tekintve, a többihez már több tőke és ügyvéd is szükséges. Természetesen bármelyiket választod, egy valamire tuti szükséged lesz rögtön az elején: egy könyvelő. Keresd meg a legprofibbat, járd körül a témát alaposan, faggasd az ismerős vállalkozókat. Egy jó könyvelő aranyat ér, szó szerint forintosítani lehet a tevékenységét, hiszen segít eligazodni az adózással kapcsolatos kérdésekben, ha elég ügyes, akkor pontosan tudni fogja, hogy legális keretek között (!) mi az az út, amit követve a legtöbb pénz marad a zsebedben. Kezdő vállalkozóként ez neked elengedhetetlen (persze később is lényeges).

Egy rossz könyvelő viszont hihetetlenül meg tudja bonyolítani az életedet, és lehet hogy a díjazása olcsó, de az okozott kár jelentős lehet, és ha a szerződésben nem tértek ki rá, és nincs megfelelő biztosítása (tuti nincs), akkor milliós bírságokat is fizethetsz akár az indulást követő 1-2 éven belül. Szóval jó tanács: keresd meg a legjobb könyvelőt, és hiába kér többet mint mások, ne hallgass a kisördögre, ne ezen spórolj, bízd meg. Hidd el jobb nyugodtan aludni. A többi hivatalos dologra nem térek ki, a könyvelőd mindent el fog mondani részletesen (bankszámlaszám, stb.)

Munka-tűz-biztonság

Amire szükséged lehet egy vállalkozás beindítását követően (főleg ha valami fizikai boltban, üzletben gondolkodsz, vagy alkalmazottaid lesznek) nem más mint egy jó munka-tűz-balesetvédelmi szakember, előadó, aki elmagyarázza a kötelező jogszabályi dolgokat, és elkészíti a különböző szakmai anyagokat, amelyekkel rendelkezned kell – hiszen jogszabály írja elő. Kevés olyan eset van, amikor nincs rá szükség. Ha megbízható és szakmailag felkészült, rugalmas szakembert keresel, akkor javaslom neked a Munkavédelmi Partnert.

Internetes jelenlét

Ha sikerült beröffenteni a vállalkozást, és végre elkezdheted a melót ilyenkor szokott letörni a lelkesedés, hogy na akkor hogyan tovább. Nagyon sok kezdő vállalkozó esik abba a hibába, hogy kitalálja, hogy szuper, én ezt meg azt fogom csinálni, van egy kis tőke, megcsinálja a vállalkozás hátterét, és ennyi. Várja, hogy beessenek hozzá az ügyfelek, a megrendelések.

Hidd el, ez nem így működik, még egy sok éve a piacon lévő vállalkozónak is meg kell küzdenie a vevőkért, nem hogy egy új halnak a piacon. Félre ne érts, nem lehetetlen új vállalkozóként megállni a helyed, csak jónak kell lenned, nagyon jónak.

Szóval amire feltétlenül szükséged lesz, az az internetes jelenlét. Szüksége lesz a vállalkozásodnak egy Facebook oldalra, Insta profilra célközönségtől függően. FONTOS: nem Facebook személyes profil, hanem oldal, amivel hirdetni tudsz, statisztikákat látsz.

De van valami, ami nélkül a közösségi oldalak csak cseppek a tengerben: ez nem más, mint egy PROFI weboldal. Ahogyan azt korábban már írtam az emberek főleg mobilról fogyasztanak tartalmat, ha valamire szükségük van, akkor bepötyögik a Google keresőjébe és ha “fent vagy a neten”, van weboldalad (vagy akár webshopod, ha terméket értékesítesz), akkor megtalálnak, ha nincs, akkor kicsi az esély rá, és csak várhatod a sült galambot. Ha sok terméked van, akkor egy webshop is szóba jöhet.

Ha egy PROFI weboldalra, vagy webshopra van szükséged, akkor kattints ide.

Hirdetések

Mivel kezdő vállalkozó vagy, így nem ismernek. Az első év a legkeményebb, kivéve ha tele vagy pénzzel és kapcsolati tőkével is rendelkezel. Ha nincsenek félretett millióid, már meglévő ismeretséged, akkor az első év sorsdöntő lesz számodra, hiszen elég sok kezdő vállalkozó adja be az unalmast az első évben, mert azt hiszik azzal, hogy ők vállalkozók lettek már egyenlő azzal, hogy sok pénzt keresnek.

Pedig nem. Ha ez így lenne mindenki vállalkozó lenne. Nincs meg még az az ügyfélkör (kivéve ha durván fusiztál az előtte lévő években) ami eltart téged, kitermeli a havi vállalkozásoddal kapcsolatos költségeket, és még kenyérre is marad, így meg kell ismertetned magad a világgal.

Ehhez reklámoznod kell magad, méghozzá főleg a közösségi oldalakon, pl. Facebook, Instagram, illetve GoogleAds hirdetésekre is szükséged lehet.

Hirdetéseket indítani könnyű, hiszen magyar a felület, össze lehet kattintani, DE pénzt keresni hirdetésekkel már nem olyan könnyű, oda már rutin, tapasztalat kell. Természetesen nem lehetetlen, de első körben szakember segítségére lesz szükséged, illetve el kell kezdened megtanulni az alapokat.

Ha van egy valóban profi weboldalad, akkor oda tudod terelni majd a hirdetésekből a látogatókat, és akár már rögtön értékesíteni is nekik.

Tehát ha sikerült találni egy jó könyvelőt, majd elindítani a vállalkozásodat, akkor:

  • készíttess egy profi weboldalt
  • és kezdj el az oldaladra látogatókat terelni, és pénzt keresni

Érdekel, hogy hogyan lehet megtöbbszörözni a bevételedet?

Legyél kezdő vállalkozó, vagy akár régi motoros rengeteg hasznos anyagom van a számodra!

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, hogy ne maradj le a legütősebb bevételnövelő-vevőszerző megoldásokról: